ekoportal2035

  • Notice: Undefined variable: section in countries_api_help() (line 21 of /home/drupal/drupal6/sites/all/modules/countries_api/countries_api.module).
  • Notice: Undefined variable: content in countries_api_help() (line 25 of /home/drupal/drupal6/sites/all/modules/countries_api/countries_api.module).
Webcover

Fibertak eller sömlös väggpanel med funktionella skikt till stora ytor. Kan kombinera olika egenskaper i 3 skikt för att ge exempelvis vattentät yta, vara ljusledande samt ha värmereflekterande förmåga.

Möjligheten att jobba med stora ytor, upp till 10 meters bredd utan söm, gör Webcover till ett intressant byggmaterial. Ytskikten är vattentäta, medan mittskiktet är Fiberoptics, som kan leda ljus genom hela takskiktet. Vid behov kan viss värme läggas på för att minska snömängden på taket.

Woodpoxy

Ligninbaserat tvåkomponentslim.

Ett lignin- och hemicellulosabaserat 2-komponentslim som kan injiceras i till exempel WoodJunction för att stärka och låsa konstruktionen. WoodPoxy har fördelen att det återskapar bindningar mellan träfibrer, så de limmade ytorna blir starka som trä igen.

Viscotech

Viskosbaserad vattentålig textil.

Viscotech är en viskosbaserad textil som fått vatten- och vindskyddande egenskaper. Fördelarna är att den tål vatten, samtidigt som tyget andas och alltid känns svalt mot kroppen, precis som viskos. Att den dessutom är lätt att torka av i bilen eller på barnkläder gör inte saken sämre.

Starkfiber

Kolfiberförstärkt behållare för batterikassett.

Möjligheterna med att förstärka konstruktionsdelar med kolfiber baserad på skogsråvara skapar möjligheter att ersätta stål eller aluminium i många applikationer. Exempelvis kommer monocoquekonstruktionen (en självbärande behållare) till batteriets kassett i elbilar bli vanligt, då det krävs ett starkt, lätt och brandsäkert material.

Confibercrete

Gjutmassor med >50% cellulosa för byggelement.

Som namnet nästan avslöjar är detta en sorts lättbetong som baseras på till större delen cellulosafiber. I Ekoportal är mycket av väggpartierna täckta av gjutelement med Confibercrete, där naturlig stenyta inte kunde bevaras.

Woodjunction

Formgjuten fiberkomposit för att foga samman byggelement.

Detta är en stark fiberkomposit som gjuts eller formsprutas, till att passa ett visst balksystem. Man kan sammanfoga 2-6 balkar i rätt vinkel och med perfekt passform.

Fiberwall

Upparbetat fiberslam för invallning och skydd i riskmiljöer (utsläpp, brand, explosion).

Fiberwall är ett upparbetat material av fiber och grönlutsslam som ger mycket gott skydd till riskzoner. Som exempel så är mark och vägg kring biogaspumpar gjorda av Fiberwall för att bromsa en eventuell explosion och kontaminering vid en olycka. Sedan är det bara att ersätta skadad Fiberwall med nytt. Miljövänligt och effektivt. Borttagen Fiberwall kan återvinnas som energi.

Woodwool

Träfiberull för slitstarka ytor och ytterplagg.

En träfiberull som återskapat många av ullens fördelar. Kan användas till slitstarka ytor och ytterplagg. Utmaningarna här är att tillverka textilier som klarar bilindustrins hårda krav på fukttålighet och dofter.

På väg

Ekoportal2035 visualiserar två miljöer (I stan och På väg) som till så stor del som möjligt baseras på material och produkter från förnybara råvaror. Varje produktidé har fått ett eget "varumärke".

Ekoportal2035 handlar bara om möjligheter, inte om problem, svårigheter eller hinder. Men för att produktidéerna ska kunna realiseras krävs omfattande och långsiktig FUD, det vill säga forsknings-, utvecklings- och demonstrationsinsatser.

Klicka på varumärkena och låt dig inspireras till att utveckla idéerna!

Fiberoptics

Nanocellulosa som kan leda ljus i kompositer.

Detta är ett nanocellulosaskikt som baserat på tekniken aq-vane går att applicera som mitt- eller ytskikt i ett 3-skiktspapper och som möjliggör att till exempel sprida ljus i en takpanel eller väggpanel.

Printstreets

Färdigtryckt vägyta till P-platser, med mera.

Ett användningsområde för Biotumen genom att göra flexibla vägmönster för platser där man ofta vill byta användningsområde ofta, till exempel laddningsplatser för el eller parkeringsplatser för butiker.

Forestoils

Smörjoljor tillverkade av svartlut eller syntesgas från förgasning av bioråvara.

De flesta smörjoljor kan framställas av bioråvara. Den mest effektiva tillverkningen är från syntesgas av bioråvara, svartlut eller grot. En utvecklingsuppgift för ”nafteniska” proffs, som Nynäs petroleum eller Neste.

Supersink

Modern sinkteknik för snabb montering.

Är en utveckling av sinkteknik, där 3D-sinkning underlättar montage på bygget. En del varianter av supersink är naturligtvis självlåsande, så att man kan arbeta lim- och skruvfritt. Supersinkteknik finns för såväl byggstommar som för möbler.

Bioboost

Lokal rötningsanläggning för topptryck av biogas.

Från restaurangen i Ekoportalen och även andra lokala matserveringar kommer en hel del avfall som kan rötas och användas för att höja topptrycket i biogasanläggningen.

Veather

Viskosbaserat läder.

Från cellulosa kan man tillverka en kombination av väv och non-woven som ger textilier som är mycket lika läder eller mocka. En lysande branschidé både för bilindustrin och inom konfektion, där även djurrättsaktivister med gott samvete kan ha skinnstövlar, skinnväskor eller en lättskött och lyxig bilklädsel!

Fiberscreen

LED-displayer av >80% cellulosa.

Displayer som innehåller eller behandlas med cellulosaderivat är ingen nyhet. Men Fiberscreen är ett displaymaterial till elektronik som kan få stora framgångar, och som kan tillverkas med cellulosaandelar på över 80%.

Incellation

Skummad cellulosa i formgjuten fiberkomposit för isolering i inredning (bildörr och -tak).

En sandwichkonstruktion där hålrum i ett formpressat cellulosablock fylls med skummad nanocellulosa eller MFC. Genom att egenskaperna utvecklats så att värme genom ledning, strålning och transport är extremt låg ger Incellation en väldigt hög isoleringsförmåga. Incellation är mycket användbar i både bilar, båtar och flygplan, men även som väggisolering för hus.

Biotumen

Förnybar bitumen från skogsråolja, till takpapp, asfaltsvägar och till exempel Printstreets.

Bitumen, bindemedlet i bland annat asfalt, kan tillverkas från skogsbaserade oljor. Biotumen kan användas till bland annat takpapp och Printstreets, men främst till att bygga och förstärka våra vägar. Som exempel kan sägas att bara Nynäs Petroleum i Nynäshamn producerar 600 000 ton bitumen per år, som såldes under 2010 till ett värde av 9 miljarder. Det är alltså 15 000 SEK per ton redan år 2010.

Bigscreen

Reklamskyltspapper med fluorescerande skikt.

Aq-vane-tekniken ger möjligheter till att lägga in ett fluorescerande skikt i mitten, så att när reklamskylten, informationstavlan eller löpsedeln blir belyst av bilstrålkastare, lyser den av egen kraft för nästa bil.

Biowash

Avfettning och rengöring med talloljebas.

Detta är bilvårdens Grumme. Ur tallolja och resinoljor framställs avancerade avfettningsmedel, bilschampo, vax och andra bilvårdsprodukter.