ekoportal2035

 • Notice: Undefined variable: section in countries_api_help() (line 21 of /home/drupal/drupal6/sites/all/modules/countries_api/countries_api.module).
 • Notice: Undefined variable: content in countries_api_help() (line 25 of /home/drupal/drupal6/sites/all/modules/countries_api/countries_api.module).
 • Foamwater

  År 2035 måste vår vattenkonsumtion ha minskat rejält. En lösning är snåla duschar. Där ser vi stor potential för DryWash och FoamWater.
  DryWash är snålspolande duschblandare som vid behov kan skapa ett kraftigt löddrande skum kallat FoamWater. Produkten baseras på BioClean (tidigare Ekoportal2035). 1 L vatten räcker till många liter FoamWater, inklusive en strilande avsköljning på slutet. Att inte förbruka mer än 1 L vatten per dusch är målet 2035. FoamWater är helt nedbrytbart, och fungerar även i husets återvinningssystem för rent vatten.
  Applikation: I badrummet används FoamWater i både duschen och för handfatet för att nå så låg vattenförbrukning som möjligt.

 • HydroLock

  Våtutrymmen kommer behöva enklare tätskikt framöver, och ett av svaren heter HydroLock. Detta är halvfabrikat av golv och väggskivor som “svetsas” samman på plats med hjälp av WoodPoxy och WoodRepair. De är enkla att kombinera med finare träklinkers, så kallade TreeTiles.

  Applikation: Till badrum och dusch i huset, men även i de delar där VavEl-kopplingar finns förberett, för att ge ett våtsäkert skikt.

 • ClimaWool

  Isolering till byggnader ökar i betydelse; det ska hålla värme, klara fukt, andas och vara beständigt under lång tid. ClimaWool är framtidens väggisolering som dessutom agerar klimatanläggning – den kan nämligen utjämna luftfuktighet.
  Vid hög luftfuktighet kan ClimaWool absorbera fukt, och vid torrare klimat återfuktar den innemiljön. ClimaWool säljs för börvärden på 40, 50 och 60% luftfuktighet.

  Applikation: Ekoportal har ClimaWool i ytterväggarna, och överskottsfukt kopplas till MicroGarden eller HouseFarms för växtbevattning.

 • PrismLight

  PrismLight är ett belysningssystem, där vi externt samlar in ljus och leder det via FiberOptics band (se Ekoportal2035 I stan) in till ljuskällor i huset. Väl inne i huset sprids ljuset i rummen likt en lampa. På detta vis klarar vi belysning dagtid utan någon el.

 • T-eco Tex

  T-ecoTex är en teknisk textil med inbäddade sensorer. Tyget är en behaglig CelloRan kvalitet som är sval och smutsavvisande. Sensorerna i T-ecoTex kan registrera temperatur, puls, andning och kraftig rörelse. Täcken av T-ecoTex är vanliga inom sjukvården för att varna om förändringar i patienters hälsa, eller om misstanke finns för att någon trillat ur sängen (en av de vanligaste skadorna på sköra äldre idag).

 • TreeNett

  Modultillverkade kök i trä (Supersink) och fiberkomposit (Subercomp) som enkelt kan sättas samman efter behov.

 • AnywhereScreen

  Informationsytor blir allt viktigare, och vi vill ha dem på fler ställen i hemmet. AnywhereScreen är som en tapet i arkformat med OLED liknade bildhantering. Den är enkel att sätta upp på väggen, på kylen, vid spisen eller vid entrén till kontoret. Den kan enkelt kopplas till en dator/internet via trådlös antenn som är tryckt på ytan.

  Applikation: Sitter på väggen i kök och i vardagsrum där den ersätter både TV och informationssystem i huset.

 • WoodRepair

  Ibland är patina på ett golv eller en möbel nästan efterstävat. Ibland inte. WoodRepair är en tunn lösning tillverkad av skogsråvara som återställer repor, jack, och andra mindre skador och ger en träyta som ser helt ny ut.

  Applikation: I Ekoportal kan flera av möblerna, golv och väggar enkelt repareras med en enkel påstrykning av WoodRepair.

 • CoCone

  För att vi ska använda våra ytor effektivt i framtiden kan vi inte ha rum som är mest anpassat för att sova inuti. Men alla människor är i behov av lugn och ro, lite avskildhet och en skön bädd när det är dags att gå till sängs. Därför tror vi starkt på CoCone, som är en sittmöbel på dagen och ett modernt sovtält på natten. Tyget utåt, är av WoodWool eller PaperTweed, för att ge en slitstark och tvättbar yta till sittmöbeln. Invändigt har vi nya CellWool.

  Applikation: Vi har CoCones placerade i Ekoportalhuset, dels för de boende, men även för gäster.

 • ForestShades

  ForestShades är en cellulosabaserad textilväv där fibrerna sväller av UV-ljus. Detta medför att solskyddet ökar med solstyrkan. ForestShades kan användas I många applikationer, t ex, markiser, gardiner, parasoll och i paraplyer.

  Se film här!

 • Compactor

  I de nya Ekoportalhusen har vi ett nytt sop- och återvinningssystem. Sopnedkast används för allt utom matavfall, och sensorer känner av vilken materialsort det är. På så vis sorteras och kompakteras avfall effektivt i pulverfraktioner. Cellulosamaterial ger effektivast återvinning då det kan användas till WoodPrint (reservdelar), jordförbättring eller grön energi vid behov.

  ComPactor blir standard i alla nya hus efter 2020, för att enklare kunna hämta rena materialströmmar i de Urbana storstäderna.

 • Woodprint

  Att 3D-skrivare kommer starkt har snart ingen missat. Problemet är att fossila plaster är det vanligaste materialet. WoodPrint är framtidens förnybara medium för 3D-skrivare. Det är kristallin cellulosa (CMC) och ett härdmaterial som plottas i skrivaren och härdar blixtsnabbt med laser vid behov. Härdning kan ske med WoodPoxy när extra styrka krävs, t ex för nya dörrhandtag, kylskåpsinredning och andra reservdelar vi numer kan göra själva, ibland med återvinning av cellulosamaterial från ComPactor.
  WoodPrint kan användas till allt från små leksaker och reservdelar till möbler och inom kort även mindre hus (TreeD-house isf Friggebod)

 • Nightglow

  NightGlow är en fluorescerande bestrykning som lagrar energi tills det blir mörkt, och kan sedan svagt lysa upp delar av trädgård, rum eller ytterfasad. Används även till BigScreen reklamskyltar.

 • OrganicGlass

  Nanocellulosa och lignocellulosa bildar dessa kristallina material som kan tillverkas i varierande former. Vanligt glas har idag svårt med dubbelkrökning, något som OrganicGlass klarar med bravur. Konvexa fönster, takkupor eller hela burspråk i ett stycke. Det finns en version som heter OrganicGlass Heat+ som passar utmärkt till takfönster och växthus, pga att strålning transmitteras in genom glaset men inte ut. Värme bevaras därmed på insidan av glaset.

  Applikation: Vi använder OrganicGlass till flera fönsterpartier, och OrganicGlass Heat+ till växthus och uterum på takterasser.

 • CellWool

  CellWool är ett lent och fluffigt viskostyg som håller värme inne och störande ljud ute.

 • FlexiSilence

  Rullpaneler av cellulosamaterial (kan likna både tissue, tyg, well) som dras ner från taket eller dras ut från väggen för att absorbera ljud i öppna miljöer och rum. FlexiSilence kan även konstrueras för att absorbera maximalt med ljud inom vissa våglängdsområden. T ex trafikbuller (låga frekvenser) eller susande ljud i byggnader (höga frekvenser).

  Applikation: Inne i Ekoportal2035 @ Home har vi FlexiSilence i taket i några av de större rummen, för att enkelt skärma av TV-tittande eller en sovalkov extra.

 • MicroGarden

  HomeFarm är ett växtbaserat system för odlingar inomhus och i fönster. Dessa system livnär sig på kompostjord från avfallshanteringen och vatten från renvattensystemet i huset. Tanken är att de är i det närmaste självgående som växthus.
  MicroGarden är fasadytor med god växtlighet för att skapa jämnare klimat inne i byggnaden, bidra till viss ljudabsorption och även ge flera gröna ytor i stadsmiljön. MicroGarden är tillverkat av en cellulosakomposit med hög hållbarhet och är resistent mot fukt och mögelangrepp.

  Applikation: Vårt hus har fått HomeFarm inne i köket, samt att stora delar av fasaden är beklädd med MicroGarden.

 • ForestFilter

  Textila och pappersliknande ytor som är designade för att absorbera partiklar från luften. De kan vara anpassade för bakterier, virus, smuts eller alltihop. Innemiljöer renas enkelt och energieffektivt, och ForestFilter byts ut vid behov.

 • Celloran

  CelloRan är en cellulosabaserad textil som liknar en blandning av silke och egyptisk bomull. Utöver den sköna komforten är den också smutsavvisande (LotusLayer) och antibakteriell genom ProbiKnotics.

 • VVEL

  Multikopplingar för vatten, el och avlopp (VavEl) gör placering mer flexibel i hemmet.